Cultuur / Keuken

Thaise keuken

Thailand staat bekend om zijn smakelijke, verfijnde, afwisselende, maar ook pittige gerechten. Sweet, sour and spicy, daar komt het op neer. Rijst of noedels (bami) vormen vaak de basis, gecombineerd met verse groentes en een vlees- vis- of kipgerecht. Niet al te pittig? Zeg dan 'Mai Phet' tegen kok of kelner bij het bestellen. Zeker in de grote steden is daarnaast het aanbod aan internationale gerechten enorm en vindt men ook de bekende fastfood-ketens.

 
De Thaise keuken combineert het beste van Chinese en Indiase culinaire tradities, waaronder noedels, curries, zoetzure gerechten en exotische kruiden.
Waar bestaat een Thaise maaltijd zoal uit? Uitgangsspunt is dat alle gerechten vrijwel tegelijk op tafel komen, met uitzondering van de nagerechten. Niemand bestelt voor zichzelf alleen; iedereen neemt naar gelang hij trek heeft. Vergeet de viskoekjes niet met zoetzure saus (tod man pla). En de green curry chicken (kaeng kiaw wan kai) of de phat thai, een soort Thaise bami.

Thaise curries zijn rijkelijk voorzien van verse kruiden en groenten. Een simpele Thaise curry bestaat uit gedroogde pepers, sjalotjes en garnalen pasta. Meer complexe curries bevatten knoflook, galangal, korianderwortel, citroengras, ronde aubergines en groene peperkorrels.

Salades zien er duidelijk anders uit dan bij ons, vaak zelfs zonder sla. Soms zijn ze erg pittig. Een zoetzuur gerecht, een luchtige omelet en een roerbakschotel helpen de maaltijd compleet te maken. Bij de maaltijd krijgt u altijd een paar potjes-met-inhoud, waarmee u de gerechten naar believen kunt kruiden. Vissaus dient als zout, de azijn kan de smaak iets zuurder maken, terwijl de gedroogde chili? Daar komt u vanzelf achter.....
 
Eet eenmaal per dag een noedelsoepje, naar wens gevuld met stukjes kip, eend of varken. En uiteraard noedels, waar overigens ook meer soorten van zijn. De soep zelf zorgt ervoor dat uw mineralenhuishouding op peil blijft als gevolg van het transpireren. Een zeer bekende en vaak pittige Thaise soep is de Tom Yam soep. Deze soep kan zowel met garnalen (kung), varkensvlees (moe) als kip (kai) gemaakt worden.
 
Geen maaltijd is compleet zonder een Thais dessert, al kan de smaak onze Westerse tongen niet altijd boeien. Vrijwel altijd zijn deze gerechten zoet, al zijn zij soms welkom na een pittige maaltijd.
 
 

Fruit

En vergeet het exotisch fruit niet: mango's, mangistans, verse ananassen, rambutans, bananen en papaja's, om er maar een paar te noemen. En allerlei vruchten die u nog nooit hebt gezien, laat staan geproefd heeft. Maar probeer ze beslist... Daarnaast zijn er de doerians die zeer geliefd zijn bij de Thai. U moet ze zeker een keer proberen maar het is over het algemeen niet toegestaan om deze vrucht mee te nemen naar uw kamer. Dit vanwege de zeer doordringende geur. Thai raden af om doerian te eten in combinatie met bier.

Drank

In Thailand groeit veel fruit. Verse fruitshakes zijn dus vrijwel overal te verkrijgen. Daarnaast zijn alle internationale frisdranken in Thailand te koop, evenals verschillende exportbieren. De lokale bieren Singha, Chang, Tiger, Cheers en Leo zijn goed te drinken, evenals de Mekong whisky (in feite rum). Heineken staat qua status in Thailand onbetist bovenaaan.

Thaise eetgewoonten

Thai eten niet (zoals wij gewend zijn) drie keer per dag. Thai eten wanneer zij zin hebben. Meestal in kleine porties maar wel circa zeven keer per dag. Eten is een genot voor Thai. Er zijn geen strikte regels waar men rekening mee moet houden. Het is goed om te weten dat Thai geen mes als eetgerei gebruiken. Ze eten altijd met een vork (linkerhand) en lepel (rechterhand).
 
Vooral bij eetstalletjes en in eenvoudige restaurants zijn soms alleen eetstokjes (chopsticks) voorradig. Bijvoorbeeld bij noedelsoep vist u met de stokjes de ingrediënten uit de soep. Deze laatste eet u met een Chinese lepel. Zoals alles is het ook hier: een kwestie van wennen (en oefenen).
Thai eten niet (zoals wij gewend zijn) drie keer per dag. Thai eten wanneer zij zin hebben.

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

28.08 | 23:31

de birmalijn is ook part geweest van mijn vader en twee ooms LOUIS ANTOINE STEPHAN INGRAM, ZIJN BROERS ... JIMMY FREDERIK LODEWIJK INGRAM,EN GEORGE PAUL

...
14.01 | 03:27

Het beste is via Skype: thaisestijlvillapark1947

Ben aanwezig van 02.00 tot 15.00 uur..Nederlandse tijd.
vriendelijke groet
Thaise Stijl Villa Park

...
13.01 | 22:06

Duidelijke taal.
Dank.
Geeft u ook individueel advies? Kan ik met u bellen via WhatsApp, messenger ofSkype?
Graag bericht,
Groet van Reinder

...
19.12 | 12:05

Wat te doen bij het overlijden van de Thaise vrouw, die geen rechten vanuit Nederland heeft?

...
Je vindt deze pagina leuk
Hallo!
Probeer uw eigen website te maken, net als ik! Het is makkelijk en u kunt het gratis proberen
ADVERTENTIE