Over de religie

Over de religie

Thailand is een boeddhistisch land. Het christendom is hier een zeer kleine minderheids godsdienst: ongeveer 1% van de bevolking is christen, een half procent roomskatholiek, en een half procent protestant. Ongeveer 4% is moslim, en 94% boeddhist. (Therevada of 'kleine wiel' boeddhisme.) Het gaat te ver om het boeddhisme hier uit gebreid te behandelen. In een paar woorden: vrijwel alle Thaise (jonge) mannen worden voor korte tijd monnik. Vrouwen kunnen sinds zeer kort monnik worden, maar worden meestal non (mae chi). Monniken dragen oranje gewaden, en het is bij de wet verboden aan leken om dit gewaad te dragen. Boeddhistische nonnen dragen witte gewaden. Monniken hebben 227 regels om na te leven. De belangrijkste voor u:

Monniken mogen onder geen beding vrouwen aanraken. Als u (zijnde een vrouw) iets aan een monnik wilt geven kunt u dat het beste aan een man geven, die het vervolgens de monnik aanbiedt. Of u legt het voor de monnik neer, op een slip van zijn gewaad. De monnik trekt het dan naar zich toe.

De meeste monniken hebben oranje gewaden, maar soms zie je ook monikken met donker bruin-rode gewaden. De donker bruin-rode geklede monniken zijn strenger in de leer dan de in het oranje geklede monniken. Ze zijn zonder uitzondering strikt vegetarisch, roken en drinken niet, en ze verplaatsen zich altijd blootsvoets. De meer voorkomende in het oranje geklede monniken zijn wat soepeler in de leer. Die mogen wel vlees eten, drinken en roken (zij het met mate) en lopen veelal op slippers. Alleen tijdens de ochtend-ronde en gebeden zijn ze blootsvoets. Het kleed van de boeddhistische monnikken is bij de wet beschermd. U ben strafbaar als u dit gewaad aantrekt zonder monnik te zijn. Dus mocht u daar idee in hebben voor een party: niet doen! Behalve dat u strafbaar bent (en beslist niet zo'n beetje ook) is het voor Thais zeer beledigend.

Als u reist per openbaar vervoer: vrouwen kunnen niet naast een monnik zitten. Dat is 'not done'. Op luchthavens en bus stations dragen sommige banken het opschrift: "For monks only." Maak er gerust gebruik van als u roomskatholiek priester of een protestantse dominee bent. Mocht u dat niet zijn: dan liever niet. Niemand zal er snel wat van zeggen, maar iedereen denkt 'wat een botte hork'.

Monniken mogen na de noen (12.00 uur) niet meer eten tot zonsopgang de volgende dag. Houd daar rekening mee als u monniken te gast heeft. (Ze mogen wel drinken.)
 
Boeddhistische tempels ("wat") zijn publiek bezit, en behoren aan de gehele gemeenschap; niet aan een kerkgenootschap. Bezoek ze gerust. Draag wel een lange broek (heren), en bedekte armen (dames).
 

In de ochtend zie je de monniken op wat wij westerlingen vaak de bedel-ronde noemen. Dat is geen correcte term. Monniken en nonnen werken niet om in leven te blijven. Zij bidden, en doen dat voor en ten behoeve van de hele gemeenschap. De gemeenschap zorgt er voor dat monniken en nonnen hun gebeden kunnen doen, door ze met voedsel en anderszins te ondersteunen.

In de vroege ochtend gaan monniken op pad, en dragen een grote zwarte nap. Je ziet vaak mensen een beleefde 'wai' naar de monnik maken, en doneren hun gift, meestal een plastic zak met een maaltijd, in de zwarte nap. De monnik bedankt daarvoor niet, maar de gever bedankt de monnik. Klinkt misschien merkwaardig; maar is in wezen logisch. Hij geeft jou de gelegenheid om een goede daad te doen. Het helpen van monniken is een goede daad, de monnik geeft jou dus de gelegenheid om een goede daad te doen, en daarvoor moet jij de monnik bedanken, niet andersom.

Als u de tijd heeft: beslist eens extra vroeg op pad, met camera en maak er wat foto's van. Monniken staan erg vroeg op. Als u rond vijf uur de wekker zet bent u waarschijnlijk nog net op tijd. De monniken worden meestal vergezeld door een of meer dek-wat, meestal jongens die in de tempel wonen. Dit zijn vrijwel allemaal wezen. Zodra een gift in de zwarte nap is gedaan haalt de dek-wat het er uit, en doet het zakje in een emmer die hij voor de monnik draagt.

Zodra de monniken terug komen in de tempel worden de opbrengsten gescheiden, gesorteerd en verdeeld onder de bewoners van de tempel. Monniken, nonnen en leken.

Het is gebruikelijk om bij belangrijke gebeurtenissen monnikken uit te nodigen om de ceremonie te zegenen. Dat gebeurt altijd in de ochtend, en moet -ruim!- voor de noen zijn afgelopen. De monnikken spreken een gebed uit in Pali-Sanskrit, dat klinkt iewat zoals Gregoriaans. Na het gebed worden de monnikken geschenken aangeboden, en uitgenodigd voor een feestmaal. De geschenken zijn functioneel voor de monnik; meestal een pak met een gewaad, zeep, scheerbehoeften, toilet papier etc. Nadat de monnikken hun feestmaal hebben beeindigd mogen de leken aan de maaltijd beginnen. Dat is vrijwel altijd rond 12 uur, waarop de monnikken afscheid nemen. Die belangrijke gebeurtenissen kunnen van alles zijn: de opening van een nieuw bedrijf of kantoor, een (zeer) belangrijke promotie of de zegening van een nieuw huis.

Ook begrafenissen gaan anders dan in Nederland. Voor een overledene worden door monnikken gedurende zeven dagen gebeden opgezegd. Meestal in de vroege avond of late namiddag. Na de zevende dag wordt de overledene gecremeert. Tijdens de ceremonie zitten alle aanwezigen op volgorde van sociale status. De directe nabestaanden zitten op speicale stoelen of een bankstel, met de allerbelangrijkste gasten en de sponsor. De monnikken zitten op een verhoging, meestal in de nabijheid van de kist. De gebeden varieren in lengte, en tijdens pauzes worden verversingen en snacks geserveerd. Geen snacks aan de monnikken, die mogen immers na de noen niet eten. De monnikken zeggen hun gebeden op achter een waaier, daarmee symboliserend dat zij zonder aansziens des persoons voor iedereen bidden.

Kleding dient gepast te zijn: bij voorkeur zwart of wit. Ga uit van een donkere broek met wit overhemd en een donkere das als heer zijnde, en evaliquent voor de dames.

Sponsor? Ja, het is gebruikelijk dat de werkgever en belangijke zakelijke relaties een van de ceremonies sponsoren. Zij betalen de tempel voor de ceremonie, en bieden de drankjes en snacks aan. Op een groot bord wordt dat aangegeven, en meestal ook hoeveel het bedrijf heeft bijgedragen in de kosten. Op datzelfde bord staat ook het schema wie welke ceremonie sponsort. Zowel bij crematies als bij trouwerijen is het gebruikelijk om financieel bij te dragen. Doe het geld in een enveloppe met uw naam er op, en geef het aan uw gastheer bij afloop.

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

28.08 | 23:31

de birmalijn is ook part geweest van mijn vader en twee ooms LOUIS ANTOINE STEPHAN INGRAM, ZIJN BROERS ... JIMMY FREDERIK LODEWIJK INGRAM,EN GEORGE PAUL

...
14.01 | 03:27

Het beste is via Skype: thaisestijlvillapark1947

Ben aanwezig van 02.00 tot 15.00 uur..Nederlandse tijd.
vriendelijke groet
Thaise Stijl Villa Park

...
13.01 | 22:06

Duidelijke taal.
Dank.
Geeft u ook individueel advies? Kan ik met u bellen via WhatsApp, messenger ofSkype?
Graag bericht,
Groet van Reinder

...
19.12 | 12:05

Wat te doen bij het overlijden van de Thaise vrouw, die geen rechten vanuit Nederland heeft?

...
Je vindt deze pagina leuk
Hallo!
Probeer uw eigen website te maken, net als ik! Het is makkelijk en u kunt het gratis proberen
ADVERTENTIE