Phitsanulok

Phitsanulok

King Naresuan The Great

Tussen Bangkok en Chiang Mai ligt het nog relatief onbekende stadje Phitsanulok.

Hoewel sommige mensen beweren dat het stadje weinig te bieden heeft, is het best een goede uitvalsbasis voor een aantal leuke bezienswaardigheden en activiteiten.
Een voordeel is dat de stad niet wordt platgelopen door toeristen, wat betekent dat je nog kunt genieten van de échte Thaise gastvrijheid en vriendelijkheid.

Bezienswaardigheden

Voor de liefhebbers is Phitsanulok uiterst geschikt om te winkelen, want langs de hoofdweg vind je een hele rits grote winkelketens, zoals bijvoorbeeld HomePro en Tesco Lotus, maar er zijn ook een paar kleine winkelcentra te vinden, waar je je rugzak kunt vullen met souvenirs, sportartikelen en natuurlijk de zo typisch Thaise “cheap phones” en andere elektronica.

De bekendste attractie van het stadje is de Wat Phra Sri Rattana Mahathat, beter bekend als Wat Yai.
In deze tempel woont de gouden Phra Buddha Chinnarat, zeer populair onder Thaise boeddhisten, en volgens velen het mooiste Boeddhabeeld van Thailand.
De tempel wordt dan ook druk bezocht door Thaise toeristen uit het hele land.
Vergeet trouwens niet dat je Boeddhabeelden alleen mag fotograferen vanaf de grond.
Staand een foto maken van de Boeddha is voor de Thai respectloos en uit den boze.

Naast de tempel is een klein marktje waar je voornamelijk souvenirs kunt kopen.

Naast de talloze minder bekende tempels kun je in Phitsanulok onder andere een bezoekje brengen aan een Boeddhabeelden-gieterij, het Sergeant Major Thawee Folk Museum, waar je vooral oude en/of antieke gebruiksvoorwerpen en foto's van de oude stad vindt, en natuurlijk is er een Night Market (Bazaar) met lekker eten en leuke spulletjes.

Vanuit Phitsanulok kun je een aantal bijzondere attracties bezoeken.

Video: Phetchabun en Phitsanulok

http://www.youtube.com/watch?v=SFS6YpbCYBc

 

Phitsanulok Adventure

https://www.youtube.com/watch?v=Pkd7SZmAFkQ 

 

Zo liggen op zo'n 1,5 uur rijden de ruïnes van de oude hoofdstad van het koninkrijk Sukothai.
Deze oude tempelstad is zeer zeker een bezoekje waard en dit is vanuit Phitsanulok goed te doen als dagtrip.

Ik heb zelf een bezoekje gebracht aan Wat Phra That Pha Kaew, oftewel Buddhasatan Pa Son Kaew, die weliswaar hier en daar nog in de steigers staat, maar die ik desondanks zeer de moeite waard vond.
Niet alleen de tempel, bestaande uit een héééééleboel kleine mozaïeksteentjes, is zeer bijzonder, ook het uitzicht is niet te versmaden.
Deze tempel is eigenlijk een klooster, waar monniken komen om de dhamma te bestuderen en te beoefenen. Wees daarom stil als je de tempel bezoekt en hou je aan de gedragsregels.

Ook schijnt het Phu Hin Rong Kla National Park zeer de moeite waard te zijn, maar daar ben ik zelf helaas niet aan toegekomen.

https://www.youtube.com/watch?v=rjiT-LjAnJk 

 

Sappraiwan Resort & Elephant Sanctuary

Mocht je in Phitsanulok op een bijzondere plek willen overnachten, dan is het Sappraiwan Hotel&Resort een aanrader. Sappraiwan is gelegen op een klein uurtje rijden van de stad en is niet alleen een resort, maar ook een olifantenopvangcentrum.

Het resort biedt luxe, charmante chaletjes (aan een meertje), hotelkamers, en er is zelfs een dorm waar je voor 500 Baht (afdingen is mogelijk) een bed kunt krijgen. De huisjes en privékamers zijn uiteraard duurder.
Het resort heeft nog niet zo lang geleden een nieuwe eigenaar gekregen en wordt momenteel stukje bij beetje opgeknapt en vernieuwd.
Het park is enorm uitgestrekt en schaduwrijk en de huisjes staan dan ook op een prima afstand van elkaar verspreid door het park. Ook leuk om gewoon een beetje doorheen te wandelen.
Er is een zwembad en er zijn verschillende kleine meertjes waar je dagelijks de olifanten een bad kunt zien nemen en ook geduldige vogelliefhebbers kunnen hier hun lol op.
Verder kun je genieten van dagelijkse concerten van kikkers en cicaden en kun je (vliegende) eekhoorns, herten, vuurvliegjes, en heuse junglebewoners zoals slangen en schorpioenen (ik ben er bijna op een gaan staan) tegenkomen.

Het resort organiseert ook enkele excursies.
Zo kun je vanuit je bungalow zo in een rubberboot stappen om te gaan raften op een van de betere stroomversnellingen van Thailand, namelijk die van de Khek River.
Mijn bezoekje viel buiten het raft-seizoen, dus deze activiteit is helaas aan mijn neus voorbij gegaan.

Wel heb ik meegedaan aan het Elephant Program, waarbij je een (diervriendelijke) dag doorbrengt met de olifanten van Sappraiwan.
De olifanten zijn allemaal ofwel van de straat gered ofwel in het resort geboren. Toen ik er was, was er net, vier dagen eerder een olifantje geboren en waren er twee olifanten zwanger. Leuk!!
Men probeert ze een zo natuurlijk mogelijk leven te bieden en de olifanten worden minimaal gebruikt voor het toerisme.
Wel moeten ze helaas nog aan de ketting, omdat er af en toe een olifant losbreekt en de snelweg op rent…

Het programma houdt vooral in dat je de olifanten mag bekijken.
Verder mag je ze een aantal keer voeren en afspoelen en vergezel je ze op hun dagelijkse struintochtjes door het park waarbij ze, onder begeleiding van hun mahouts vrij over het terrein mogen lopen om hun eigen all-you-can-eat ontbijt-, lunch- of dinerbuffet uit te zoeken.Ook mogen de olifanten elke dag een bad nemen in een van de meertjes; een geweldig foto-moment!

Verder wordt er een bamboe-lunch geserveerd, waarbij je je eigen rijst klaarmaakt in een bamboestok boven een vuurtje.
Ritjes op de olifanten worden zoveel mogelijk beperkt. De mahouts staan toe dat je een paar minuten achter de oren van een olifant kruipt (zonder stoeltjes uiteraard), maar in het belang van de olifanten worden er geen lange jungletochten georganiseerd.
Het is een leerzaam dagje, want je krijgt veel informatie over de olifanten, je leert bepalen of ze gezond zijn en je krijgt een demonstratie van de zogenaamde target training, een nieuwe, superdiervriendelijke trainingsmethode (en voor de olifanten een leuk spelletje), waarbij de mahouts de olifanten leren te gehoorzamen zonder die vreselijke haakstok te gebruiken, zodat de olifanten bij bijvoorbeeld een bezoekje aan de dokter voortaan probleem- en pijnloos onderzocht kunnen worden.
Ook kun je via Sappraiwan een waterfall-tour, een night safari of een uitstapje naar een van de toeristische attracties boeken.

Al met al is Phitsanulok dus best een bezoekje waard!


Voor meer informatie..

e-mail: thaisestijlvillapark@gmail.com

 

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

28.08 | 23:31

de birmalijn is ook part geweest van mijn vader en twee ooms LOUIS ANTOINE STEPHAN INGRAM, ZIJN BROERS ... JIMMY FREDERIK LODEWIJK INGRAM,EN GEORGE PAUL

...
14.01 | 03:27

Het beste is via Skype: thaisestijlvillapark1947

Ben aanwezig van 02.00 tot 15.00 uur..Nederlandse tijd.
vriendelijke groet
Thaise Stijl Villa Park

...
13.01 | 22:06

Duidelijke taal.
Dank.
Geeft u ook individueel advies? Kan ik met u bellen via WhatsApp, messenger ofSkype?
Graag bericht,
Groet van Reinder

...
19.12 | 12:05

Wat te doen bij het overlijden van de Thaise vrouw, die geen rechten vanuit Nederland heeft?

...
Je vindt deze pagina leuk
Hallo!
Probeer uw eigen website te maken, net als ik! Het is makkelijk en u kunt het gratis proberen
ADVERTENTIE