Om nog meer te genieten,,,,

Nong Khai

De noord- en oostgrens van deze Thaise regio wordt gevormd door de Mekong rivier, één van de belangrijkste rivieren van Zuidoost-Azië.

de maritieme sfeer van deMekong, is een bezoek aan Nong Khai aan te bevelen. De mysterieuze rivier lijkt wat op Loch Ness, hoewel hier het mysterie jaarlijks wordt blootgelegd tijdens het Naga Fireball Festival in oktober. Tijdens dit festival stijgen kleine en grote vuurballen vanuit de rivier op. Er is een wetenschappelijke verklaring voor dit fenomeen, maar geloof de bevolking maar, want het zijn de draakachtige wezens, die op de bodem van de rivier wonen, die deze vuurballen schieten. Op deze wijze brengen zij hulde aan Boeddha.

Huur in Nog Khai een fiets, maak een tochtje langd de rivier en bezoek de surrealistische beeldentuin van Sala Kaewkoo, Meer dan 100 sculpturen, sommige ervan wel 20 tot 25 meter hoog, beelden boeddhistische en hindoeïstische figuren uit.

 

Video: Beeldentuin Salaeoku

 

https://www.youtube.com/watch?v=3rNIV-heDeU#t=122 

Wat is de Luang Pho Phra Sai

De Wat Phochai is Nongkhai’s meest bezochte tempel en de hoogste monnik van de provincie heeft daar zijn huis en kantoor.

Boeddhabeeld in Nongkhai

Het ornament is de pinakel op het hoofd van Boeddha.

Luang Pho Phra Sai is het meest vereerde Boeddhabeeld in Nongkhai. Het beeld staat in de ‘bot’ (de centrale hal) van de dekenale Wat Phochai in Nongkhai stad.

De geschiedenis van dit beeld is lang en bewogen al is een deel van die geschiedenis een sage uit lang vervlogen tijden.

Laos. Het land van een miljoen olifanten.

Het koninkrijk Lan Xang bestond van 1354 tot 1707 en bestond uit het huidige Laos, delen van de Isaan, delen van het huidige Cambodja en van het huidige Vietnam. 

De uitspraak van bovenstaande is Laan Chaang. De X in de vertaling van het Lao maar ook van Chinese talen is ch van chocola.

Weblink: http://nl.wikipedia.org/wiki/Lan_Xang

Het koninkrijk moest voor zijn voortbestaan oorlogen voeren met de geburen maar ook afrekenen met interne twisten; twisten die tenslotte leidden tot de afsplitsing van onder meer het Koninkrijk Vientiane. 

En dat koninkrijk had een reeks vorsten. Een van hen was Koning Sai Setthathirat

Deze koning (1534-1571) had voor zijn dochters drie Boeddha beelden laten maken. De Luang Pho Phra Sai, de Luang Pho Phra Suk en de Luang Pho Phra Soem.

De beelden zijn van brons maar het hoofd is van goud. Het hoofd is versierd met een ornament vol met robijnen. Het ornament geeft weer een staande haarversiering in de vorm van een vlam. In het Sanskrit heet zo’n ornament Usnisa, in het Pali Unhisa, in het Thais ‘gewoon’ chedi/tjedi. Dit ornament staat voor de wijsheid van Boeddha.

Hoe de overtocht en het verlies van het beeld in zijn werk ging is te zien op de vele muurschilderingen die de Wat Phochai rijk is.

Er ligt een rivier tussen beide landen: de Mekong. De beelden werden op vlotten naar de overkant gebracht en het beeld Phra Suk ging verloren in een storm op de rivier. Er zijn echter ook bronnen die het ongeluk laten plaatsvinden in de rivier Ngum, een zijrivier van de Mekong op Laotiaans gebied.

Hoe de overtocht en het verlies van het beeld in zijn werk ging is te zien op de vele muurschilderingen die de Wat Phochai rijk is.

Het beeld ligt nog steeds op de bodem van de rivier, zegt men. De andere beelden werden een tijd in Nongkhai bewaard. Pas onder het bewind van Koning Rama IV (1804-1868) werden de beelden naar Bangkok gebracht, alhans, dat was het plan. 

De Phra Soem is in Bangkok aangekomen en staat in de Wat Pathum Wanaram.

 

Weblink: http://de.wikipedia.org/wiki/Wat_Pathum_Wanaram

Maar het beeld Luang Pho Phra Sai wilde niet naar Bangkok!

De sage van het beeld

Het beeld had een plaats in de Wat Pradit Thammakhun, lokaal bekend als de Wat Ho Kong. Die ligt aan de rivier en is in Nongkhai bekend vanwege het Yak beeld:

Toen de Luang Pho Phra Sai op een kar werd gezet en de Wat Phochai passeerde blokkeerde de kar. Nog niet met olifanten kreeg men de kar van zijn plaats. De gouverneur nodigde het beeld uit in de Wat Phochai te blijven en daar staat hij tot op heden nog.

En voor altijd, reken maar.

Met songkran, Thais nieuwjaar, is het beeld het middelpunt van processies. Zie deze sites...

https://www.youtube.com/watch?v=w1HwTlGli2A

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

28.08 | 23:31

de birmalijn is ook part geweest van mijn vader en twee ooms LOUIS ANTOINE STEPHAN INGRAM, ZIJN BROERS ... JIMMY FREDERIK LODEWIJK INGRAM,EN GEORGE PAUL

...
14.01 | 03:27

Het beste is via Skype: thaisestijlvillapark1947

Ben aanwezig van 02.00 tot 15.00 uur..Nederlandse tijd.
vriendelijke groet
Thaise Stijl Villa Park

...
13.01 | 22:06

Duidelijke taal.
Dank.
Geeft u ook individueel advies? Kan ik met u bellen via WhatsApp, messenger ofSkype?
Graag bericht,
Groet van Reinder

...
19.12 | 12:05

Wat te doen bij het overlijden van de Thaise vrouw, die geen rechten vanuit Nederland heeft?

...
Je vindt deze pagina leuk
Hallo!
Probeer uw eigen website te maken, net als ik! Het is makkelijk en u kunt het gratis proberen
ADVERTENTIE